Medische kosten bij gezinshereniging

In het kort

In veel gevallen kunnen familieleden van gezinsherenigers zich aansluiten bij de Belgische publieke ziekteverzekering, ten laste van de gezinshereniger die hier reeds wettig op het grondgebied is. Wanneer dit niet mogelijk is, kan het familielid tijdelijk terugvallen op een privé-ziekteverzekering.

Hoe herken je een persoon die hier is via gezinshereniging?

Afhankelijk wie de gezinshereniger (de persoon met verblijf in België) is op vlak van statuut, zal het familielid (de persoon die komt) andere documenten bezitten. De volgende documenten kunnen wijzen op dat de persoon hier is in het kader van gezinshereniging:
  • een internationaal paspoort met een visum D (visumcode 11) en een bijlage 15 (na aanmelding bij de gemeente)
  • een bijlage 19ter (gezinshereniger is een Belg of een Unieburger, opstart procedure in België)
  • een bijlage 15bis (gezinshereniger is een derdelander, uitzonderlijke opstart procedure in België)
  • een attest van immatriculatie (geldig 6 maanden als de gezinshereniger Belg/Unieburger is, opstart procedure in België)
  • een attest van Immatriculatie (geldig 9 maanden als de gezinshereniger derdelander is, uitzonderlijke opstart procedure in België)
  • een elektronische F kaart (na goedkeuring aanvraag)
  • een elektronische A kaart (na omzetting bijlage 15 na komst met visum D, of na goedkeuring ten gronde na uitzonderlijke opstart procedure in België)

Medische kosten bij gezinshereniging

Als familielid van een gezinshereniger kan je vaak aansluiten bij de Belgische publieke ziekteverzekering direct na aankomst in België - ofwel via eigen recht ofwel ten laste van de gezinshereniger.

Ben je zelf Unieburger of kom je van een land met een bilateraal akkoord met België betreffend sociale zekerheid, dan kan het zijn dat je in eerste instantie terugvalt op de publieke ziekteverzekering in je herkomstland.

Het kan ook zijn dat je voor een korte periode een moest afsluiten een privéziekteverzekering moest afsluiten om je visum te bekomen.

Was je naar hier gekomen met een visum voor 'kort verblijf' is er misschien een garant die voor jou een tenlasteneming (bijlage 3bis) tekende.

Publieke ziekteverzekering in België

De bijlagen 19, 19ter en 15bis, en het attest van immatriculatie geven op zich geen recht op aansluiting bij de Belgische publieke ziekteverzekering. Het visum D in combinatie met een bijlage 15 opent wél recht op inschrijving in eigen hoedanigheid. 

In de opstartfase, met de bijlagen 19, 19ter, 15bis en een attest van immatriculatie kan je in de plaats vaak aansluiten bij de publieke ziekteverzekering in België als 'persoon ten laste' van de gerechtigde die je vervoegt. De inschrijving in het rijksregister moet dan zijn op hetzelfde adres als de gerechtigde. 

Als je document je de toegang geeft tot de arbeidsmarkt, en je ook effectief werkt, sluit je aan bij de publieke ziekteverzekering als werknemer.

Van zodra je een elektronische verblijfsdocument (A of F) hebt, kan je op basis van dit verblijfsdocument aansluiten bij de publieke ziekteverzekering als gerechtigde. De mutualiteit zal de meest voordelige hoedanigheid kiezen maken voor jou. 

Publieke ziekteverzekering in het herkomstland

Als Unieburger of als gezinslid met een bijlage 19 heb je vaak nog een publieke ziekteverzekering in je eigen EU-lidstaat. Ga na of die tussenkomt voor de medische kosten in België. De betaling of terugbetaling van de medische en farmaceutische kosten is afhankelijk van het type medische zorg, en of het om geplande of ongeplande zorgen gaat.

Als derdelander kan je navraag doen bij je publieke ziekteverzekering in het buitenland (landen met bilateraal akkoord). De buitenlandse ziekteverzekering komt heel uitzonderlijk tussen voor medische kosten van derdelanders. Vaak is de ziekteverzekering niet meer geldig, of komt die niet tussen omdat de bilaterale akkoorden je verblijf niet als een ‘tijdelijk verblijf’ in België beschouwt.

Zodra er een recht op een Belgische ziekteverzekering is, vervalt de tussenkomst van de buitenlandse ziekteverzekering.

Attest van de mutualiteit en privéziekteverzekering

Bij een visumaanvraag voor gezinshereniging moet je een ziekteverzekering met dekking in België kunnen voorleggen. Dit kan onder andere via een attest van de mutualiteit van de gezinshereniger, waarbij blijkt dat het familielid kan aansluiten als persoon ten laste van de gezinshereniger bij aankomst in België. Zo'n attest kan afgeleverd worden voor kinderen en gehuwde partners van de gezinshereniger. Voor een wettelijk samenwonende partner leveren de mutualiteiten zo'n attest meestal niet. In dat geval moet je voor je visumaanvraag in het kader van gezinshereniging een privéziekteverzekering afsluiten.

Tenlasteneming garant

Als je met een visum 'kort verblijf' naar België kwam, kan het zijn dat een garant een tenlasteneming ondertekend heeft voor jou. De garant kan aangesproken worden voor je medische kosten. 

De tenlasteneming wordt beëindigd wanneer de vreemdeling voor wie ze werd aangegaan op basis van zijn procedure gezinshereniging een attest van immatriculatie krijgt.