Visum C 'ander familielid' om wettelijk samen te wonen in België met Unieburger

In het kort

Wil je naar België komen om wettelijk samen te wonen met je EU-partner en ben je visumplichtig? Als jullie een duurzame relatie bewijzen heb je recht op een specifiek C-visum als 'ander familielid' van een Unieburger. Met dat visum kan je maximum drie maanden in België verblijven. Na je aankomst in België leg je een verklaring wettelijke samenwoning af. Na de registratie van de wettelijke samenwoning in het rijksregister kan je gezinshereniging vragen. Of je keert terug naar je herkomstland. 

'Ander familielid' - duurzame partner

Je hebt een deugdelijk bewezen duurzame relatie met de Unieburger en komt niet in aanmerking voor gezinshereniging als wettelijk geregistreerde partner op het moment van je visumaanvraag omdat je niet voldoet aan één of meerdere voorwaarden. Lees hier welke voorwaarden gelden voor een wettelijk geregistreerde partner. Je bent bijvoorbeeld een feitelijke partner (zonder wettelijk geregistreerd partnerschap).

In dat geval ben je een 'ander familielid' van een Unieburger.

Procedure

Om het visum te bekomen volg je de procedure voor derdelands familieleden van Unieburgers

Verklaring van wettelijke samenwoning

Je legt best je verklaring van wettelijke samenwoning af tijdens je kort wettig verblijf. Dat is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat de ambtenaar van de burgerlijke stand de melding van de wettelijke samenwoning in het Rijksregister uitstelt omwille van een ernstig vermoeden van schijnwettelijke samenwoning

Legde jullie de verklaring tot wettelijke samenwoning niet af tijdens je kort wettig verblijf? Dan is het mogelijk dat je een bevel krijgt om het grondgebied te verlaten (bijlage 13). Zolang je procedure loopt voor de ambtenaar van de burgerlijke stand ben je wel beschermd tegen gedwongen uitwijzing. Dat volgt uit een omzendbrief van 17 september 2013. Om die reden is het belangrijk dat de ambtenaar van de burgerlijke stand een ontvangstbewijs afgeeft bij de start van de procedure. Lees hier hoe je een verklaring van wettelijke samenwoning aflegt in België.

Aanvraag gezinshereniging

Na je wettelijke samenwoning kan je gezinshereniging aanvragen, zodat je na je kort verblijf verder wettig in België kan verblijven. Je moet dan voldoen aan de voorwaarden voor gezinshereniging.

Je kan de procedure gezinshereniging ook opstarten vanuit onwettig verblijf.

Voorwaarden en documenten

Je moet een geldig paspoort hebben waarin de diplomatieke post je C-visum kan kleven.

Je moet bewijzen dat je een relatie hebt en dat de relatie een duurzaam karakter heeft:

  • Je mag het duurzaam karakter van de relatie bewijzen met elk bewijsmiddel
  • DVZ moet in het bijzonder rekening houden met de intensiteit, duur en stabiele aard van de banden tussen de partners. In de praktijk hanteert DVZ voor de beoordeling van het duurzame en stabiele karakter van de relatie, quasi dezelfde criteria als voor wettelijk geregistreerde partners. D.w.z. het bewijs dat je:
    • gedurende minstens 1 jaar, voorafgaand aan de aanvraag, onafgebroken in België of een ander land samenwoonde, of
    • elkaar ten minste 2 jaar kent en bewijst dat je regelmatig, telefonisch, via briefwisseling of elektronische berichten met elkaar contact onderhield. Binnen die 2 jaar moet je mekaar minstens driemaal ontmoet hebben en die ontmoetingen moeten in totaal 45 of meer dagen betreffen, of
    • een gemeenschappelijk kind hebt.

Deze (rigide) praktijk is betwistbaar omdat zowel de Uniewetgever als de Belgische wetgever bepalen dat het duurzaam karakter van de relatie met elk bewijsmiddel bewezen mag worden.

Je moet bewijzen dat je een Unieburger in België begeleidt of komt vervoegen. 

Door bijvoorbeeld een kopie voor te leggen van zijn paspoort of identiteitskaart en een bewijs dat de Unieburger in België verblijft. Bijvoorbeeld een kopie van zijn bijlage 19 of EU kaart. Of een bewijs dat de Unieburger naar België zal komen in de nabije toekomst. Bijvoorbeeld een arbeidscontract bij een Belgisch bedrijf op zijn naam.