Medische kosten als langdurig ingezetene

In het kort

Als langdurig ingezetene met België als tweede lidstaat heb je in de meeste gevallen nog een lopende ziekteverzekering in je eerste lidstaat. Deze biedt dekking in de eerste periode van kort verblijf in België.

Hoe herken je een langdurig ingezetene?

De volgende documenten kunnen een aanwijzing zijn dat de persoon een langdurig ingezetene is:
  • een elektronische verblijfsvergunning van een andere lidstaat (met de letters met de betekenis voor 'EU' tussen haakjes na de omschrijving van de kaart) 
  • een bijlage3 (aankomstverklaring voor derdelanders in kort verblijf - voor LI die de intentie hebben om hier te werken als werknemer of zelfstandige)
  • een Attest van Immatriculatie (met een geldigheid van 4 maanden, mogelijks 1x 3 maanden verlengd - voor LI hier als student of economisch niet-actief)
  • een elektronische A kaart

Medische kosten als langdurig ingezetene met België als 2de verblijf

Tijdens je verblijf in je eerste lidstaat van de EU was je daar ingeschreven met een onbeperkt en onvoorwaardelijk verblijf. Je bent/was aangesloten bij de publieke ziekteverzekering van je eerste lidstaat. De verzekering biedt dekking voor ongeplande medische kosten bij reizen naar andere lidstaten. Je kan voor je vertrek naar andere lidstaten een zichtbaar bewijs hiervoor opvragen bij de verzekeraar van je eerste lidstaat, in de vorm ven een Europees Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Deze leg je voor als je medische zorg nodig hebt in België.

Vanaf het moment dat je wettig werkt in België (via een gecombineerde vergunning, die de werkgever bij het gewest aanvraagt, voor ze je in dienst mag nemen), of je verblijfsrecht geregeld hebt op basis van een van de andere redenen voor langdurig ingezetene (bv als student, of als bezitter van voldoende bestaansmiddelen), kan je aansluiten bij de Belgische publieke ziekteverzekering. Als je werkt ben je verplicht om aan te sluiten bij de publieke ziekteverzekering. Je kiest zelf bij welke mutualiteit je wilt aansluiten.

Als je niet werkt, maar in het bezit bent van een elektronische vreemdelingenkaart, kan je op basis van je verblijfsdocument aansluiten bij de ziekteverzekering, als ingeschrevene in het Rijksregister.

Behalve de publieke ziekteverzekering in je eerste lidstaat, of de publieke ziekteverzekering in België, kan er bij ziekte of ongeval sprake zijn van een derde verantwoordelijke, in de vorm van een verzekering die tussenkomt (bv bij een arbeidsongeval, een ongeval op school, een auto-ongeval...).  

Meer info