Bevel om het grondgebied te verlaten (BGV)

In het kort

Verblijf je onwettig in België? Dan krijg je een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV). 

Als je een BGV krijgt, dan moet je in principe terugkeren naar je herkomstland of naar het land waar je een verblijfsrecht hebt. Dat moet binnen een bepaalde termijn. Na die termijn word je gedwongen uitgewezen. In sommige gevallen kan je zelfs gerepatriëerd worden nog voor de termijn van je BGV verstreken is.

Uitstel van vertrek is mogelijk. Wanneer specifieke omstandigheden dit rechtvaardigen of als je geen vervoermiddel of een identiteitsbewijs hebt.

Begrip BGV

Naargelang de situatie betekent de gemeente, de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) of de politie het bevel om het grondgebied te verlaten (BGV). Zij informeren je over de gevolgen van het BGV. Je hebt recht op een vertaling van de belangrijkste elementen van het BGV en van de beroepsmogelijkheden als je daarom vraagt. De betekening van een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) is de officiële mededeling ervan aan de betrokkene.

De betekening van een BGV doet de termijn om in beroep te gaan tegen het BGV lopen.

Betekening van het BGV

De gemeente van je verblijfplaats, de politie of DVZ betekenen het BGV.

Op je verzoek voorziet de minister of DVZ een mondelinge of schriftelijke vertaling van de belangrijkste elementen van het BGV en het eventuele inreisverbod, of van een beslissing tot weigering van toegang en terugdrijving aan de grens, met inbegrip van de beroepsmogelijkheden. De beslissing wordt vertaald in een taal die je begrijpt of waarvan men redelijkerwijs kan veronderstellen dat je ze begrijpt.

Wanneer de minister of DVZ beslist een BGV af te leveren, stuurt de minister of DVZ het BGV voor betekening door naar de gemeente.

De gemeente roept je op om je bij het gemeentebestuur aan te bieden voor de betekening van het BGV. De gemeente stuurt de oproepingsbrief naar je opgegeven adres, zelfs wanneer je niet ingeschreven bent in het rijksregister of wanneer je bent geschrapt. Als je je niet aanbiedt op de voorziene datum in de oproepingsbrief, dan voert de politie een onderzoek van je verblijfplaats uit. De politie betekent je in dat geval het BGV. 

In de oproepingsbrief word je gevraagd mee te brengen: 

  • identiteitsdocumenten of andere documenten waaruit de gemeente je identiteit kan afleiden
  • drie identieke pasfoto's

De betekening van het BGV gebeurt als je je aanbiedt bij de gemeente. Als je weigert te tekenen, vermeldt de beslissing dit. De gemeente vult samen met jou het eerste luik van het identificatieformulier in en voegt een pasfoto toe op de voorziene plaats. Je ondertekent dit eerste luik en ontvangt er een kopie van.

Als je niet beschikt over geldige reisdocumenten vraagt de gemeente je om binnen de drie werkdagen naar bureau Printrak te gaan voor het nemen van vingerafdrukken om je identiteit te bepalen. DVZ kan een foto opvragen aan de gemeente met het oog op het verkrijgen van een reisdocument.

De gemeente geeft je informatie over de gevolgen van het BGV.

De gemeente stuurt de volgende documenten na de betekening naar bureau Sefor van DVZ: 

  • een ingevuld identificatieformulier met alle informatie over je identiteit,
  • een kopie van de betekening van het BGV en
  • een kopie van alle documenten die betrekking hebben op de opvolging van het BGV.  

Wanneer de gemeente beslist een BGV af te leveren, betekent de gemeente je het BGV en geeft je informatie over de gevolgen van het BGV. De gemeente brengt DVZ op de hoogte van de betekening.   

Als je een gekozen woonplaats hebt, gebeurt de betekening van het BGV door DVZ:

  • per aangetekende brief of
  • per fax (in geval van gekozen woonplaats bij een advocaat).

DVZ brengt de gemeente van je effectieve verblijfplaats op de hoogte van de betekening. 

De gemeente roept je op via een oproepingsbrief om je informatie over de gevolgen van het BGV te geven. Als je je niet aanbiedt op de voorziene datum in de oproepingsbrief, dan voert de politie een onderzoek van je verblijfplaats uit om te achterhalen waarom je je niet hebt aangeboden.

Informatie BGV

Bij de betekening van het BGV informeert de gemeente je over:

  • de gevolgen van het BGV en de beroepsmogelijkheden, 
  • het feit dat de gemeente je een tweede keer zal oproepen om inlichtingen te verstrekken over de voorbereiding van je terugkeer,
  • het feit dat op vraag van DVZ en de ICAM-coaches een onderzoek van je verblijfplaats zal plaatsvinden om te controleren of je gevolg hebt gegeven aan het BGV wanneer de toegekende termijn om het grondgebied te verlaten verstrijkt,
  • de gevolgen van een onwettig verblijf, namelijk kans op detentie in een gesloten centrum of in een woonunit met oog op repatriëring,
  • de mogelijkheid om bij het organiseren van je vrijwillige terugkeer bijgestaan te worden door Fedasil, de cel vrijwillige terugkeer van DVZ of door de lokale partners waarvan de politie de gegevens doorgeeft.

Beroepsmogelijkheden tegen het BGV

Tegen een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) kan je een annulatie- en/of schorsingsberoep instellen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV). In sommige gevallen kan je bij de RvV de schorsing van het BGV vorderen bij uitterst dringende noodzakelijkheid (UDN).

Na een beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) kan je in sommige gevallen een cassatieberoep instellen bij de Raad van State (RvS).

Als je alle nationale beroepsmogelijkheden hebt uitgeput, is een beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) soms nog een laatste optie.

Je kan tegen een BGV een annulatieberoep en/of schorsingsberoep instellen bij de RvV binnen de 30 dagen. De beroepstermijn bedraagt 10 dagen bij betekening in een gesloten centrum of terugkeerwoning.

Je kan niet gerepatrieerd worden tijdens:

  • de beroepstermijn
  • de beroepsprocedure, op voorwaarde dat het beroep schorsende werking heeft of de RvV schorsing heeft toegekend

Als het beroep geen schorsende werking heeft of de rechter geen schorsing heeft toegekend, kan je gerepatrieerd worden voordat de RvV een arrest heeft uitgesproken. In dat geval kan je een vordering tot voorlopige maatregelen in uiterst dringende noodzakelijkheid (UDN) indienen om de uitwijzing te schorsen.

Je kan tegen een BGV een vordering tot schorsing in uiterst dringende noodzakelijkheid (UDN) instellen bij de RvV op voorwaarde dat je uitwijzing imminent of nakend is. 

Je moet de vordering instellen binnen de 10 dagen na de kennisgeving van het BGV. Vanaf een tweede BGV bedraagt de beroepstermijn 5 dagen na kennisgeving van het BGV. 

Je kan niet gerepatrieerd worden tijdens: 

  • de beroepstermijn 
  • de beroepsprocedure 

Als een vordering tot 'gewone' schorsing hangend is en je wordt in detentie geplaatst, kan je de versnelde behandeling van de vordering tot 'gewone' schorsing vragen via voorlopige maatregelen in UDN. In dat geval is een gedwongen repatriëring niet mogelijk vanaf de ontvangst van de vordering tot het bevelen van voorlopige maatregelen totdat de RvV zich heeft uitgesproken over de ingeleide vordering. 

Na een beroep bij de RvV in je nadeel, kan je een cassatieberoep indienen bij de Raad van State (RvS). Een beroep bij de RvS is niet schorsend. 

Je kan niet gerepatrieerd worden tijdens de beroepstermijn. Repatriëring is wel mogelijk tijdens de beroepsprocedure. 

Als je de nationele beroepsmogelijkheden hebt uitgeput, kan je bij een mogelijke schending van artikel 3 EVRM een beroep instellen bij het EHRM om een tijdelijk verbod op uitwijzing te bekomen (rule 39). Er is sprake van een schending van artikel 3 EVRM als een uitwijzing een ernstig risico op foltering of op een onmenselijke of vernederende behandeling veroorzaakt.